Случај Чигота: Одбила повећање плате, сад јој прете отказом

Портал Nova.rs пише о најновијим збивањима у Специјалној болници Чигота. Након подношења жалбе на одлуку о увећању зараде Станица Веланац изложена прогону од стране директора Др Александра Симића.

После предлога о увећању основне зараде, коју радница Чиготе није прихватила, директор јој уручио упозорење пред отказ, а затим смањио основну зараду за 20%

После изјаве коју је дала за портал Нова.рс, представници Синдиката Слога у Чиготи, медицинској сестри Станици Веланац, директор је донео Одлуку о увећање основице зараде за три пута што она није прихватила већ је поднела жалбу на ту одлуку. Затим следи обрт те радници бива уручено Упозорење на постојање отказног разлога Уговора о раду којим се упозорава да су се због непоштовања радне дисциплине, стекли услови за Отказ уговора о раду.

Синдикат Слога против директора Специјалне болнице Чигота поднео је кривичну пријаву због постојања основа сумње да је извршио кривично дело повреда права по основу рада и права из социјалног осигурања. Када се Станица Веланац писмено жалила на Одлуку о увећању основице зараде директору, коју је сматрала незаконитом, није добила никакав одговор на жалбу. Уместо тога затражио је њену одговорност, на кршење кодекаса Специјалне болнице, због излажења у јавност и изношења проблема са којом су суочени запослени, а као њихов синдикални заступник. Директор је тим поводом формирао и дисциплинску комисију.

Како у Синдикату Слога тврде, комисија коју је директор формирао, нема формалин легитимитет.

Фото:Славица Панић/Нова.рс

„У тој дисциплинској комисији се налази и правница, која је претходно припремила директору Одлуку о увећању зараде Станици Веланац и саветовала га да јој исту уручи. За формирање комисије су се позвали на Статут који нису дали на увид Станици иако га је тражила. Познајући прописе здравства сумњамо у легитимитет те комисије која је формирана 2. фебруара а заседала већ 4. фебруара. Комисија покреће питање повреде радне дисциплине четири радника међу којима су и Станица Веланац али и правница. Правни нонсенс је да члан трочлане комисије буде правница о чијој се дисциплинској одговорности одлучује. Поред тога што се у извештају комисије не наводи правни основ према ком је формирана, сам извештај је написан конфузно и нестручно”, тврди за портл Нова.рс, председник Синдиката Слога Ужице, Глишо Видовић.

У предлогу директору и извештају са састанка те комисије правница се терети да је због несавесног и немарног извршавања радних обавеза, крајњом непажњом донела противправну одлуку која, с обзиром да је повучена, није произвела противправна дејства. Та одлука, како каже Видовић, односи се на понуђено увећање основице зараде Станици Веланац коју она није прихватила.

„На основу предлога спорне комисије, директор Станици Веланац издаје Упозорење на постојање отказног разлога. Она се упозорава да су се због непоштовања радне дисциплине, прописане актом послодавца, стекли услови за отказ Уговора о раду. У образложењу стоји да ће Станици отказати Уговор о раду уколико у наредних шест месеци поново изађе у јавност. Пошто ништа није у складу са прописима, ми сматрамо да Станицу Веланац закон препознаје као узбуњивача и да је реч о освети директора према нашем синдикалном заступнику и намери да се она повуче из синдикалних активности. Станица се и раније, пре изласка у медије, писменим путем обраћала и надлежном министарству и указивала на проблеме у колективу о којима је касније и јавно говорила“, додаје Видовић.

Како поменуто упозорење у Синдикату Слога сматрају неоснованим и како синдикални заступник по закону има право јавног иступања, против директора Специјалне болнице Чигота, Основном јавном тужилаштву Ужице, поднели су кривичну пријаву. Она указује на постојање основа сумње да је извршио кривично дело, повреда права по основу рада и права из социјалног осигурања из члана 163.Кривичног законика РС.

„У конкретном случају осумњичени је поступајући са позиције ауторитета свог радног места, директно поступио противно законским одредбама које се односе на законску обавезу посебне заштите синдикалних представника од отказа Уговора о раду или на изрицање дисциплинске мере или казне, чиме је директно угрозио права по основу рада запослене Станице Веланац. Сматрамо да директну одговорност за то сноси осумњичени в.д.директора, будући да је задужен за организацију и законитост рада Специјалне болнице Чигота“, тврди за наш портал Видовић.

Како Нова.рс сазнаје, медицинској сестри Станици Веланац, представници Синдиката Слога у Чиготи, у петак 19.02.2021.године уручено је Решење о изрицању новчане казене од 20% основне зараде у трајању од два месеца, због непоштовања пословног кодекса Специјалне болнице.У Решењу се наводи да је донето на основу предлога Комисије за контролу рада и радне дисциплине. Као разлог се наводи да је запослена, без овлашћење, изјавом за портал Нова.рс дала информације које штете угледу Чиготе.

Вршилац дужности директора Специјалне болнице Ћигота, Александар Симић, о поменутим наводима и дешавањима у Специјалној билници, ни овог пута није желео да говори за портал Нова.рс, са образложењем, како нам је речено, да за то нема времена.

Линк ка оригиналном чланку на NOVA.RS

Author: Urednik

1 thought on “Случај Чигота: Одбила повећање плате, сад јој прете отказом

Comments are closed.