Синдикат: Запослени сам себи незаконито доделио награду

02.02.2021. –  Новинарка NOVA.RS Славица Панић извештава о активности Синдиката Слога у борби против корупције у Заводу за јавно здравље (ЗЗЈЗ) Ужице.

Синдикат Слога Ужице указао је Одељењу за борбу против корупције у том граду да постоје основи сумње о злоупотреби положаја запосленог на радном месту правника, у Заводу за јавно здравље (ЗЗЈЗ) Ужице, да је противправно себи прибавио финансијску корист.

Како у синдикату тврде, он је само дан по доношењу новог колективног уговора за здравствене раднике, који предвиђа  јубиларну награду за навршених 40 година радног стажа, себи донео решење о исплати 216.501 динар, а које је директорка ЗЗЈЗ Ужице и потписала.

Претходни колективни уговор за запослене у здравству, који је био на снази на дан 28.12.2018.године, када  запослени у ЗЗЈЗ навршио 40 година стажа,  није предвиђао такву јубиларну награду.

Нови  колективни уговор који је ступио на снагу 08.01.2019.године, према тврдњама синдиката, не предвиђа ретроактивну исплату. Директорка ЗЗЈЗ тврди да је све по закону те да за такву сумњу нема основа што ће, како каже, доказати на суду. Овај случај види као покушај урушавања угледа установе на чијем је челу.

Информација да су у Заводу за јавно здравље у Ужицу, уочене противзаконите радње којима је наводно један запослени, на радном месту правника, сам себи донео решење о исплати јубиларне награде и тако прибавио новчану корист, појавиле су се на званичној Фејсбук страници овог синдиката. Тврдње поткрепљују прибављеном документацијом за коју кажу да сведочи о таквим сумњама.

“Дошли смо до сазнања да постоји сумња да је правник у Заводу за јавно здравље Ужице, неосновано донео себи решење, са којим се сагласила директорка, којим је противправно прибавио себи имовинску корист од 216,5 хиљада динара. Први део је исплаћен већ наредног дана,10.01.2019.године у износу 207.036 динара, а други 04.03.2019. године у износу од 9.456 динара. Ми смо реаговали, па смо се обратили Заводу за јавно здравље Ужице, са захтевом да нам доставе копију решења по коме је та награда  исплаћена. У њиховом одговору стајало је да ми немамо право да остваримо увид у решење, да оно садржи личне податке. Наведени аргументи су појачали нашу сумњу па смо решили да идемо даље” прича за портал Нова.рс председник синдиката Глишо Видовић.

Синдикат се затим обраћа Поверенику за информације од јавног значаја, који налаже Заводу из Ужица да достави решење синдикату, што се касније и догодило. Упоредо обавештавају Одељење за борбу против корупције у Ужицу, да постоји сумња злоупотребе службеног положаја и противправног прибављања материјалне користи.

“Када смо погледали решење које смо интервенцијом Повереника добили, наше сумње бивају оправдане. У решењу се види да се јубиларна награда исплаћује по новом колективном уговору запослених у здравству, који је на снагу ступио само дан пре доношења спорног решења, тачније 8. јануара 2019.године. Запослени правник, 40 година радног стажа навршио је 28. децембра претходне године када је на снази био колективни уговор који није предвиђао такву јубиларну награду. То значи да је јубиларна награда исплаћена ретроактивно, што такође колективни уговор не предвиђа нити закон препознаје ретроактивност. У случају њиховог поступања, то би значило да јубиларна награда припада и онима који су навршили 41 или 42 године стажа или су после навршених 40 година отишли у пензију. Закон ступа на снагу даном доношења подзаконског акта  и са тим даном почињу да важе нове одредбе”, тврди Видовић.

Видовић каже да ово није једина злоупотреба коју су уочили у ЗЗЈЗ Ужице, те да сумњају да се у овој установи врши фалсификовање потписа на службене акте који се односе на исплату прековременог рада о чему су такође обавестили Управу криминалистичке полиције.

Директорку Завода др Влатка Стевановић одбила је да говори о овом случају, али нам је у телефонском разговору рекла да су све оптужбе неосноване, да злоупотребе нема те да ће то на суду и доказати. Још нам је рекла и да је ретроактивна исплата јубиларне награде законита и легална па да у свему нема ничег спорног. Тврдње које су изашле у јавност види као нечију потребу, да у овим околностима, када здравство подноси велики терет, уруши углед Завода за јавно здравље Ужице.

У Управи криминалистичке полиције, Одељењу за борбу против корупције у Ужицу, Нова.рс сазнаје да је пријава, коју је синдикат Слога поднео овом одељењу, по процедури прослеђења Одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву.

Линк ка оригиналном чланку на NOVA.RS

Author: Urednik