Одржан састанак са директорком предшколске установе Ужице

17.03.2021. – Представници синдиката Слоге Глишо Видовић, Јелена Николић, Гордана Јанковић и Митрић Миодраг, одржали су 17.03.2021. године састанак са директорком установе Веселинком Јовановић и правницом Душицом Пенезић.

На одржаном састанку представници синдиката  су директорци предочили да је сваки дијалог испред синдиката и послодавца добродошао, да се партнерским односом решавају питања која муче запослене из области рада.

Теме разговора су биле систематизацијарадних места, ХТЗ опрема, пријем радника, исхрана деце као и  питање норматива у васпитним групама.

Бројност деце у васпитним групама премашује законске нормативе чак и до 120%. У таквим условима деци је немогуће обезбедити адекватан психо-физички развој, а квалитет рада запослених са децом доведен је у питање.

Представници Синдиката Слога су изнели јасан став да се законом прописан норматив приликом формирања васпитних група, члан 30. и 31. Закона о предшколском васпитању и образовању мора поштовати. Од директорке је захтевано да пријем деце изврши у законским оквирима.

Директорка се бранила ставом да је велики број деце има потребу да похађа предшколску установу и да многе не може да не прими.

Представници синдиката су упозорили да ће покренути инспекцијски надзор по питању поштовања Закона о предшколском васпитању и образовању и да ће се инсистирати на строгој примени истог.

Поред осталог директорци Веселинки Јовановић је замерено што није позвала представнике репрезентативних синдиката на колегијум Предшколске установе Ужице, на коме се расправљало о организацији и услова рада, а  позвала је председницу Централног савета родитеља, Катарину Ристовић која није имала сврху  да присуствује колегијуму.

Тиме је директорка показала да јој није стало до мишљења представника запослених иако је по одредбама Закона о раду дужна да узме у разматрање.

Author: Urednik