Глишо Видовић: Радничка класа на рубу пропасти

23.05.2021. – Наш синдикат кроз деловање приказује конкретан рад на заштити права радника, побољшању радноправног статуса и инсистирању на поштовању свих позитивноправних прописа који су везани за област рада. Такође инсистирамо на тражењу одговорности послодаваца који су учинили прекршаје и вршили кривична дела чиме су нарушили или угрозили права радника а и оштетили буџет државе. Едукујемо наше активисте у циљу што бољег познавања прописа из области рада.

Сматрамо да су други синдикати успавани у свом комфору. Њихови активисти су посвећени више личним бенефитима и и трговини чиме су заборавили на разлог постојања. Мислим да су пали под утицај послодаваца због ситних интереса, па немају храбрости и дрскости да их процесуирају како би заштитили раднике.

Данас је радничка класа на рубу пропасти, радници се боре за голу егзистенцију, што увелико утиче на људске и породичне односе. Томе доприноси и неодговорно понашање већине послодаваца који тим радницима ускраћују права која су им законом загарантована

У оквиру Синдиката Слога Град Ужице тренутно делује 13 синдикалних организација, а једна од његових специфичности је то што сваки запослени на територији Ужица може бити њихов члан, чак и они који у својој фирми немају регистрован синдикат Слоге. Овој организацији за шест месеци рада приступило је око 2.300 чланова, поднето је 10 пријава Инспекцији рада, потписана 24 уговора о вансудском поравнању, поднето 13 тужби основном суду, четири тужбе прекршајном суду, 12 предмета је пред Повереником за информације од јавног значаја, каже председник Синдиката, Глишо Видовић.

Више о теми читајте на Infoera.rs у чланку: Глишо Видовић: Радничка класа на рубу пропасти

Author: Urednik